WYDZIAŁ TURYSTYKI I NAUK O ZDROWIU

 

KIERUNEK - TURYSTYKA I REKREACJA studia I stopnia (profil praktyczny),

specjalności:

1. organizacja i obsługa rekreacji i turystyki

2. kulinaria w turystyce

3. winiarstwo w turystyce

 

 

            Absolwent posiada wiedzę i narzędzia (kwalifikacje) do pracy w bezpośrednim kontakcie

z klientem. Posiada umiejętności przygotowania, organizowania i prowadzenia wybranych form turystyki aktywnej i zajęć rekreacji ruchowej. W tym kontekście jest specjalistą od ruchowej aktywności człowieka. Wyższe wykształcenie i specjalistyczne kwalifikacje ułatwiają samodzielne przygotowanie lub znalezienie zatrudnienia w niszy organizacyjnej turystyki i rekreacji, jaką ujawniła, obserwowana w ostatnim czasie, potrzeba aktywności ruchowej dzieci, młodzieży (w działalności pozaszkolnej oraz pozaobowiązkowej), osób dorosłych i starszych (siłownie, kluby fitness, canoeing, cycling, nordic walking, jachting-teamy itd.).

KIERUNEK - TURYSTYKA I REKREACJA studia II stopnia (profil praktyczny), specjalności:

1. organizacja i obsługa rekreacji i turystyki

2. winiarstwo i kulinaria w turystyce

Absolwent kierunku turystyka i rekreacja na poziomie studiów drugiego stopnia o profilu praktycznym nabędzie pogłębioną wiedzę z obszaru nauk społecznych, w tym z zakresu nauk                 o zarządzaniu oraz wiedzę z obszaru nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej. W ramach kierunku absolwent pozyska również pogłębioną wiedzę z obszaru nauk przyrodniczych, a także zagadnienia

z obszaru nauk humanistycznych, w tym wiedzę ogólną z zakresu historii kultury oraz jej związków

z turystyką. Absolwent zostanie uwrażliwiony na wychowanie zdrowotne i promocję zdrowego stylu życia, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień z zakresu socjologii czasu wolnego.

Absolwenci są w szczególności przygotowani do podjęcia pracy: w przedsiębiorstwach turystycznych oraz do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w międzynarodowych sieciach hotelarskich i gastronomicznych, w biurach podróży, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych i rekreacyjnych, w administracji publicznej, w lokalnych i regionalnych organizacjach społecznych. Posiadają praktyczne przygotowanie w zakresie organizowania imprez masowych, kulturalnych, szkoleń, konferencji czy sympozjów.

KIERUNEK – KULTUROZNAWSTWO studia I stopnia (profil praktyczny),

specjalności:

1. kulturoznawstwo i studia europejskie

2. menadżer instytucji kultury

 

            Studia kulturoznawcze kształcą absolwenta potrafiącego dostrzegać kulturowy i społeczny kontekst różnorodnych sytuacji społecznych zarówno współcześnie, jak i w przeszłości. Absolwent tego typu studiów uzyskuje metodologiczne i antropologiczne podstawy do refleksji o człowieku

i interpretacji zjawisk kulturowych. Wykształcenie kulturoznawcze daje możliwości pełnienia wielu funkcji zawodowych i społecznych: animator kultury, menadżer, lider życia kulturalnego, pośrednik między grupami etnicznymi i społecznymi - mniejszości i subkultury. Absolwent nabywa umiejętności do pracy w różnych placówkach kultury, redakcjach, centrach badań opinii publicznej oraz agencjach reklamowych.

KIERUNEK – ZDROWIE PUBLICZNE studia I stopnia (profil praktyczny),

Kierunek zostanie uruchomiony pod warunkiem uzyskania zgody MNiSW.

 

specjalności:

1.      trener zdrowia
2.      administrator medyczny

Absolwent posiada wiedzę interdyscyplinarną z zakresu nauk medycznych, o zdrowiu i kulturze fizycznej oraz nauk społecznych. Rozumie podstawowe problemy zdrowia publicznego, systemy opieki zdrowotnej oraz polityki zdrowotnej Polski i krajów Unii Europejskiej. Absolwent powinien znać język obcy na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu nauk społecznych 

i medycznych.

Absolwent posiada umiejętności w zakresie: rozpoznawania biologicznych i środowiskowych uwarunkowań zdrowia człowieka, zbiorowości ludzi oraz wzajemnych między nimi relacji, rozpoznawania biologicznych, środowiskowych, demograficznych, społecznych i psychologicznych zagrożeń zdrowia zbiorowości ludzi, realizowania ustawowych kontroli i ocen stanu sanitarno-epidemiologicznego społeczeństwa i środowiska na szczeblu regionalnym; komunikowania wyników ocen stanu sanitarno-epidemiologicznego jednostkom nadrzędnym; gromadzenia danych o sytuacji zdrowotnej zbiorowości; realizowania programów dotyczących profilaktyki oraz opieki i rehabilitacji psychospołecznej; wdrażania i koordynowania programów oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia, gromadzenia danych dotyczących ekonomiki i zarządzania ochroną zdrowia w środowisku lokalnym oraz korzystania z fachowego piśmiennictwa obcojęzycznego.

Lokalizacja

Kontakt

Back to top