SZLACHETNA PACZKA

12 grudnia odbyło się wręczenie paczek z akcji „Szlachetna paczka”. Nasi wolontariusze odwiedzili ubogie rodziny, z którymi rozmawiali o ich potrzebach. Później szukano sponsorów, którzy chcieli te życzenia spełnić. W wyniku tej akcji pomoc otrzymało kilkanaście rodzin z Gorzowa.

MIKOŁAJ ZAWITAŁ DO SZPITALA WOJEWÓDZKIEGO

6 grudnia wolontariusze przebrani za mikołaja i  śnieżynki wybrali się do Szpitala Wojewódzkiego przy ul. Dekerta, aby umilić czas dzieciom tam przebywającym. Podczas odwiedzin czytali im bajki oraz rozdali upominki. Jedna z pacjentek miała w tym dniu 18-ste urodziny, więc otrzymała dodatkowo jubileuszowy tort. W tym dniu na twarzach każdego dziecka zagościł uśmiech.

SZKOLENIE „PRZEMOC W RODZINIE”

6 listopada  odbyło się szkolenie organizowane przez Caritas diecezji zielonogórsko-gorzowskiej w ramach projektu „przemoc w rodzinie” W szkoleniu wzięło udział czterech wolontariuszy. Szkolenie obejmowało takie zagadnienia jak: podstawy kontaktu z osobą doświadczającą przemocy, formy przemocy i cyberprzemoc. Prowadzącymi byli trenerzy: mgr Edyta Rudzka-Kuźmińska i mgr Wojciecha Ronatowicz.

SZKOLENIE Z ASERTYWNOŚCI

12 października pięciu wolontariuszy wzięło udział w organizowanym przez Caritas diecezji zielonogórsko-gorzowskiej szkoleniu  na temat asertywności. W trakcie pracy w grupach uczestnicy zapoznali się z metodami radzenia sobie w trudnych rozmowach, przedstawiania swoich poglądów, a także rozwiązywania konfliktów.

SIEWCY NADZIEI

19 października na terenie Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej odbyła się akcja „Pola nadziei” organizowana we współpracy z Hospicjum im. św. Kamila w Gorzowie Wielkopolskim. W sprzedaż cebulek żonkili była zaangażowana grupa kilkunastu wolontariuszy. Tego dnia wspólnie z przedstawicielami władz uczelni posadzono wcześniej zakupione kwiaty na dziedzińcu przy ul. Teatralnej 25.

Lokalizacja